Оплата карткою за кордоном: що потрібно знати

Для кожної країни найбажанішими гостями завжди залишаються туристи. Окрім того, що вони приїжджають витрачати свої кошти, так ці запропоновані товари та послуги їм обов’язково коштуватимуть дорожче. Вся річ у тім, що через елементарне незнання з туристів найлегше отримати додаткову комісію, або обміняти гроші за здирницьким курсом. Далі ми розберемо, які комісії нараховуються туристам, та чи можливе їх зменшення.

Розрахунок карткою в євро

Картка в євро – це найбільш вигідний і найпростіший метод сплатити рахунок в Європі. Ви можете не хвилюватися: будь-які комісії та сплата відсотку за конвертацію відсутні. Оплата здійснюється лише за товари або послуги рівно стільки, скільки вказано в чеку та ні євроцентом більше.

Однак важливо пам’ятати, що картка повинна бути відкрита у валюті тієї країни, яку ви збираєтесь відвідати. Також можливий варіант відкриття картки в доларах чи євро, в залежності від зони, до якої відноситься країна. Інформацію про це та можливість відкриття картки у валюті потрібної країни можна дізнатися в менеджера вашого банку.

Зарплатна картка та динамічне списання коштів

При розрахунках зарплатною карткою у гривні термінал магазину запитує у банку чи є на картці гроші. Далі банк надсилає запит в Мастеркард і просить надати кошти. Тут ваш банк вже повністю перевіряє рахунок, конвертує по своєму встановленому курсу гривню в євро або долар та додає до суми 1% за послугу, після чого відповідає Мастеркард, що кошти є. Мастеркард дозволяє проведення операції банку термінала магазину і з вас списуються кошти.

Тобто в такому випадку, виконується одна конвертація, за проведення якої ваш банк бере обов’язкову комісію.

оплата картою monobank за кордоном чи можна рохрахуватися

 

Сервіс DCC

Обираючи сервіс DCC ви бачите на екрані терміналу банку пропозицію в якій валюті необхідно оплатити товар чи послугу. Найчастіше, це євро або долар, однак, у виняткових випадках може бути та гривня. Така пропозиція може приховувати комісію вашого банка та банка терміналу магазину, а також невідомий курс конвертації валюти. І порахувати утриманий відсоток коштів стає майже неможливо.

Якщо вже обираєте сервіс DCC, то краще сплачувати в євро. Це допоможе вам зберегти декілька десятків євро на витратах.

Зарплатна картка і банкомат

Знімаючи кошти в банкоматах, пам’ятайте, що вас очікують дві конвертації та дві комісії. Перед тим, як відправити запит у свій банк, банкомат вже нараховує не менш 1,5% комісії за видачу вам коштів. Далі банк відправляє запити до Mastercard та вашого банку. На цьому етапі Mastercard конвертує отримувані кошти на євро по встановленому в себе курсу. Отримана сума буде запрошена у вашого банка, який ще раз конвертує її, але тепер на гривню та додасть свою комісію за послугу. Загальна сума витрат за зняття готівки в банкоматі становитиме 4,6%.

Інші нюанси оплати карткою за кордоном

Зверніть увагу, що для оплати деяких послуг, наприклад, прокату авто, потрібна іменна картка. В деяких прокатних компаніях приймають лише Visa, або лише картки з чіпом. Не зважаючи на розвиток інтернет-банкінгу в Україні, в багатьох країнах можуть відмовити в оформленні прокату без наявної фізичної банківської картки. Найкращим варіантом буде мати кілька карток різних типів.

чи можна розрахуватися monobank монобанк за кордоном подвійна конвертація

 

Як можна заощаджувати гроші в подорожах та на купівлях квитків?

Кільках лайфхаків, які допоможуть вам уникнути додаткових витрат або навпаки ще й вигідно робити покупки за кордоном. Один з таких – замовити карту Monobank.

Чи можна розрахуватися картою Monobank за кордоном?

Картка банку Monobank підходить для бронювання квитків та житла, а також для безготівкового розрахунку за кордоном. До того ж картку можна замовити онлайн в кілька кліків та отримати методом доставки в поштове відділення. Зазвичай доставка картки займає кілька днів, тож краще це зробити до подорожі.

  • Можливість відключити подвійну конвертацію при оплаті картою
  • Комісія за зняття готівки за кордоном 2%
  • Кешбек працює і за кордоном! 
  • Кешбек 2-4% при оплаті авіаквитків, залізничних квитків, готелів
  • Екстра гроші у вигляді кредиту
  • Зручне керування за допомогою додатку на мобільному

Якщо ви подорожуєте часто, та є сенс оформити картку Monobank рівня Platinum. Вона має усі базові переваги звичайної карти, а також додаткові сервіси:

  • Доступ до всіх бізнес-залів від Mastercard і Lounge Key
  • Fast Line – послуга, що дозволяє швидко проходити всі формальності в аеропорту: реєстрація на рейс, паспортний і митний контроль.
  • Безкоштовне тестування на COVID-19 в аеропорту “Бориспіль”, на приліт та відліт один раз на добу
  • Накопичувальна мильна програма (15 миль за кожні 1 000 грн в чеку, оплаченому monobank platinum, милі можна витрачати на авіаквитки будь-якої авіакомпанії)
  • Безкоштовне зняття готівки за кордоном в рахунок особистих коштів до 5 тис. грн на місяць
  • Безкоштовна упаковка валіз в Борисполі (в терміналі D)
  • Знижка 50% на Bolt у разі замовлення таксі в/з аеропортів в містах Київ, Дніпро, Запоріжжя, Львів, Одеса, Харків
чи можна розрахуватися Monobank за кордоном у подорожах Польща

Оплата картою Monobank за кордоном (Польща)

Замовити карту Monobank онлайн

 

*Інформація надана для ознайомлення. Перед оформленням банківської карти уточніть усі питання у співробітників банку.

8 перевірених способів отримати від €1 до €700 на наступну подорож

Промокоди, кешбек та інші способи