Європарламент схвалив нові правила в’їзду до Шенгену

Європейський парламент схвалив створення нової Європейської системи авторизації та інформації про подорожі (ETIAS) для поїздок до Шенгенської зони. Рішення ухвалили у межах посилення безпеки кордонів ЄС. Про це повідомляє сайт Європарламенту, нова система почне працювати в 2021 році.

Передбачаються додаткові перевірки безвізових мандрівників, а також осіб, які можуть становити небезпеку, нелегальних мігрантів або осіб з епідемічним ризиком. Мандрівники повинні будуть заповнити електронну форму до своєї подорожі та внести особисті дані. Така форма коштуватиме 7 євро.

Звісно, Україна потрапила до списку 60 країн, громадяни яких повинні мати візу (не поширюється на біометричні паспорти) та заповнити і оплатити електронну форму 🙁

За що платити 7 євро?

Платити потрібно не за поїздку, а за авторизацію, а діє вона три роки. Отже, не потрібно подавати заявку та платити збір перед кожною поїздкою. Тому тотальна зрада відміняється.

Умовно кажучи, для того, хто їздить до Шенгену один раз на три роки, додаткова плата складе 7 євро за поїздку. Той, хто подорожує раз на рік, буде змушений заплатити за поїздку 2,33 євро; двічі на рік – трохи більше за 1 євро, а для часто подорожуючих підрахунок йде на центи.

Потрібно заповнити форму, схожу на візову анкету, але тільки в електронній, а не в паперовій її версії – на сайті, який вестиме спеціально створений орган ЄС.

Відповіді на часті питання про нові правила