Де відпочивати з наметом в Україні: поради бувалих

Відпочинок в наметі  – це можливість побачити набагато більше та наблизитися до природи. Формати можуть бути різними: від піших походів в гори, до кемпінгових виїздів на автомобілі. Якщо ви ще ні разу в житті не відпочивали в наметі, рекомендуємо все ж спробувати. А ми розпитали досвідчених мандрівників про їх улюблені місця для відпочинку в наметах.

Дізнавайтесь більше про цікаві місця України, підписуйтесь на наш Telegram канал або Viber групу.

 

Євгеній Лата, автор проєкту Омріяна

Практично в кожній області України я знаю десяток крутих локацій для подорожей з наметом, але є одне місце, яке приводить мене в захват.
На півдні Одеської області, приблизно за 2,5 години їзди від Одеси є національний парк Тузловські Лимани. Це низка лиманів і озер, відокремлених від моря довгою піщаною косою. Тут є старі радянські курорти й селища: Лебедівка, Рассейка, Катранка, Приморське. А між ними – десятки кілометрів диких пляжів, неймовірні світанки, гарячі заходи сонця й зграї птахів, багато з яких занесені в Червону Книгу України.

Тузловські Лимани

Фото: Євгеній Лата

 

Мирослав Мельничук, досвідчений гід та автор телеграм каналу Карпатський волоцюга

Озеро Догяска. Надзвичайно мальовниче місце що ідеально підходить для таборування. Це високогірне озеро знаходиться на висоті майже 1600 метрів над рівнем моря. Розташоване в Рахівському районі, неподалік від Драгобрату. З одного боку його підпирає крутий схил, з іншого рівна ділянка, де й слід ставити намети.
Відпочивати там можна круглий рік, але я б радив завітати туди восени.

Чому з наметами слід ставати саме біля Догяски? По-перше: туди не так складно добратись, як пішки, так і транспортом. По-друге: Свидовецький масив дуже “лояльний” до непідготовленого туриста, його схили в основному пологі. Ставши табором біля озера, можна робити радіальні виходи на сусідні вершини без особливих зусиль. Звідти ви побачите основні гірські масиви Карпат: Говерлу, Петрос, Близниці, Горгани, Мармароси. По-третє: поблизу озера завжди випасають овець, та коней, а це сприятиме зануренню в карпатську атмосферу.

зеро Догяска

Фото з інтернету

Альона Дєньга, авторка Ветер дует

Острів Джарилгач – однозначно місце, де варто побувати. Дістатися острова дещо складно, але це того варте. З наметами варто зануритися у глиб Джарилгача, якомога далі від цивілізації. На острові можна відчути себе справжнім Робінзоном, навколо може бути не душі, лише білосніжні пляжі та оливкові гаї. Тут надзвичайна природа та ландшафти, просто захоплює подих. Перед вами стрибають олені, сімейка кабанів може завітати на вечерю, а дельфіни плескаються в кількох метрах від берега. Можна кілька днів стояти на одну місці, а можна пересуватися по острову й обійти його. В цивілізованій частині є магазин, кафе та душ, на самому острові зустрічаються облаштовані місця для кемпінгу. На нашому сайті ви знайдете детальний гід по Джарилгачу.

Острів Джарилгач

Фото: Альона Дєньга

Богдан Логвиненко, автор Ukraїner

Моє улюблене місце, куди можна було б поїхати з наметом – це місце, де можна опинитися на самоті. Але на самоті багатьом буває некомфортно. Треба бодай чимось займатись. Одне з моїх улюблених занять – спостерігати за птахами. Я ніколи не бачив їх ніде більше, аніж в парку Тузлівські лимани. Там величезна територія, якою можна гуляти, а в самого парку можна дізнатися про місце, де безпечно ставити намет.

Відео з експедиції Ukraїner до Тузлівських лиманів

 

 

 

 

Валерій Любарський, любитель походити, в минулому гід

Чорногірський хребет – найвищий саме в Українських Карпатах, на ньому зосереджені всі двотисячники України. Його ж багато хто з досвідчених хайкерів відносить до найбільш попсових місць для походів із-за великої кількості туристів.
Мої декілька особистих правил походів по Чорногорі:
1. уникати Говерлу, Петрос, Попіван – місця скупчення людей та сміття;
2. уникати Чорногору найбільш ходовими місяцями – протягом липня та серпня і не дай боже не на День незалежності 🙂
3. використовувати для стоянок на ніч симпатичні мені нички, наприклад, мальовничий цирк гори Дземброня з Івано-Франківської сторони або невеликий цирк між горами Менчул і Бребенескул з тієї ж таки Франківської сторони.
Цей цирк між Менчулом і Бребенескулом відкрив для себе випадково, коли водив групу у якості гіда у комерційний похід. Нас туди зігнала гроза, яка страшно назрівала, але так і не пролилась на нас. Неймовірно затишне і “недоторкане” місце, яке прорізає прекрасний і повноводний струмок; не покидало відчуття перебування у світі професора Толкіна.

Чорногора

Фото: Наталія Мороз

Фото обкладинки depositphotos.com


Маршрути Україною

Ідеї подорожей та готові гайди