В Ісландію на кемперах: ТОП місць, чого чекати і коли їхати

За останні роки Ісландія стала дуже популярним туристичним напрямком. І це зовсім не дивно, адже природа Ісландії не може не захоплювати, це одне з найзагадковіших місць на землі, це країна льоду і вогню, де права ельфів прописані в конституції.

Подорож до Ісландії

Проект пошуку та бронювання авторських подорожей Escapewithpro взяв інтерв’ю у організатора поїздок Бориса, який знає про Ісландію все.

Боря, у нас ти вважаєшся експертом по Ісландії. Розкажи нам більше про цю країну. Які 5 найцікавіших місць для тебе в Ісландії?

В Ісландії, напевно, найкрутіше місце, яке ще було до того, як я поїхав туди – це місце аварії літака. Це американський військовий літак, який розбився в 76 році, якщо я не помиляюся і залишки цього літака досі перебувають там на березі. Це одне з таких злачних місць для туристів. Гарне місце для фотосесії. Дуже багатьом це місце подобається, але знаю одного товарища, який навіть не вийшов з машини, щоб піти подивитися. Тому, люди як би різні є, думки різні, але для мене, це одне з найкрасивіших, напевно, в топ-5 перше місце буде. Навіть не стільки красивих, скільки саме атмосферних. Природа суперська там взагалі. Кажуть “місце сили”, ось це місце для мене в Ісландії.

Подорож до Ісландії

Ще однозначно, лагуна айсбергів, і обов’язково під час заходу сонця. Це місце знаходиться прямо на березі океану. І відокремлює океан від лагуни невеликий перешийок і місток. І в це озеро впадає великий-великий льодовик. Від нього відколюються айсберги і виходять в океан через цю затоку. І під час заходу, коли ти знаходишся там, виходить так, що ти стоїш між сонцем і айсбергами і промені сонця заломлюються прямо в льодах цих айсбергів. А внизу між ними плавають морські котики ще. Але тут потрібно, щоб з погодою ще пощастило. Тому що, якщо буде дощ і сильний вітер, то кайфу не отримаєш насправді. А якщо відмінна і сонячна погода, ясна, то там можна добу простояти.

Ще дуже красиве місце – перевал, просто дорога 95 називається у них. Це коли ти з’їжджаєш з першої основної магістралі і по серпантину піднімаєшся на перевал. І якщо, припустимо, внизу там +15С, сонячно, все зелене, то чим вище піднімаєшся, тим більше снігу. І якщо знову ж таки, в ясну погоду там перебувати, відкривається дуже гарний вид на фйорди. Це східне узбережжя Ісландії.

Ще два місця, але це такі класичні, це два найпотужніших водоспади Dettifoss і Gullfoss. Дуже масштабні, коли ти стоїш біля них, ти розумієш всю могутність природи, наскільки це все красиво. Там постійно над ними такі красиві веселки, іноді навіть подвійні веселки.

І ще одне місце мені подобається, пляж Vik однозначно. Коли ураганний вітер, хвилі налітають на базальтові скелі і розбиваються. І ти ловиш момент, так щоб повз базальтових стовпів пробігти на інший кінець пляжу. Тому що, або тебе хвилею накриє, якщо не встигнеш, або ти нічого не побачиш, так як там далі за поворотом знаходяться ще скелі, відома панорама, такі 3 скелі чорні. За легендою – це застиглі тролі.

А яка, на твою думку, найкраща пора року для того, щоб відвідати Ісландію в перший раз?

Я вважаю, що найкраща – це початок травня. По-перше, у нас травневі свята. Так, їх зараз скоротили, але вони все одно ще є. По-друге – це початок у них високого сезону, але тільки початок, ще ціни набагато нижче, ніж в тому ж червні, липні. По-третє, дуже мало туристів. Ти зможеш побачити Ісландію, а не тисячу китайців з фотоапаратами. І не проблема знайти місце в кемпінгу, і ти можеш перебувати там навіть один. Ми приїжджали так раз в кемпінг, і реально були тільки наші машини. Більше нікого не було. Я дивився фотографії інших людей, з поїздок в липні, червні, там все забито, ось таке відчуття, що ти виходиш на Труханів острів в серпні місяці. Начебто високий сезон, в теплі, вітру немає, але кайфу ніякого немає. Це ж Ісландія, природа, ти повинен бути один там, щоб відчути це.

Добре Боря, якщо ми торкнулися вже теми топ кращих, розкажи ще 5 найдивніших для тебе речей в Ісландії, можливо це якось з їхніми традиціями, культурою, людьми пов’язано.

Перша, це в Рек’явіке, столиці Ісландії є вулиця, названа на честь Дарта Вейдера. Але при цьому на мапі її знайти неможливо. Вона називається не Дарта Вейдера, а саме так, як вони переводять цього персонажа на ісландську мову. Я зламав голову, вже обшукав все в інтернеті, але на мапі не міг знайти. Потім виявилося, що це інше зовсім слово, яке означає Дарт Вейдер. Жителі цієї вулиці зібралися всі і підписали петицію, щоб перейменувати. Мер підтримав і перейменували.

Друга, напевно, багато хто це знає, ісландці їдять тухлих акул. Це вважається їх національне блюдо. Хоча насправді ніхто вже, напевно, його не їсть. Тільки туристи приїжджають і їдять.

А ви пробували?

Так, ми в кінці кожної нашої поїздки купуємо гаукарль і пригощаємо наших туристів, при цьому знімаємо на відео, як це виглядає з боку.

І з чим це можна порівняти, на що схоже?

На скумбрію. Це як з дуріаном, він, начебто, пахне огидно, але на смак приємний. Ось акула як солона скумбрія, тільки дуже смердить.

Окей, а ще є якісь дивні речі, які тобі запам’яталися?

В Ісландії ти можеш поїхати в якусь глуш, в глухе село, зупинитися в якомусь маленькому кемпінгу. І на якійсь маленькій фермі з кіньми зустріти призедента Ісландії. Без охорони, без нікого, і сфотографуватися з ним. У нас така історія була, коли ми перший раз в Ісландію приїхали, ми пригальмували біля такої ферми.

В Ісландії є особлива порода коней, вони такі маленькі, пухнасті, мордаті і красиві і нагадують Альфа. Пам’ятаєш, такий персонаж був? У них ще колір такий рудий. Ми там стоїмо фоткаемся. І одна людина з нашої групи підходить і каже: “Слухай, тут Лексус стоїть, номер 1. Я його загуглив і це виявляється машина президента Ісландії.” Потім давай шукати в інтернеті його обличчя. Загуглили, бачимо він стоїть там біля машини. Пішли з ним познайомитися. Охоронець підходить, каже не можна, президент їде. А він це почув, виходить з машини і говорить: “Підходьте хлопці, давайте сфотографуємося всі разом.” Це в минулому році було і у нас як-раз Євробачення мало проходити. І коли ми фотографувалися, він запитує: “А ви звідки?”. Ми говоримо з України, і він російською відповідає: “Як у вас проходить підготовка до Євробачення?” Ось так ось президент Ісландії запитує у нас, як проходить підготовка до Євробачення. Тобто він в курсі всіх подій, які у нас відбуваються, він розмовляє російською мовою. Так, може не сильно добре, але розмовляє. Я не уявляю, щоб Порошенко розмовляв на Ісландському.

З огляду на той факт, що це суворий північ, люди досить привітні, відкриті, доброзичливі. З ними дуже приємно спілкуватися.

А ще в Рек’явіке продаються, як вони стверджують, найсмачніші хот доги в Європі. Недалеко від порту.

А ти згоден, що вони найсмачніші?

Вони непогані, але і у нас є непогані в Києві.

Боря розкажи про трейлери детальніше. Як там жити, як готувати їсти. Чи вистачає місця?

Насправді це одне з найбільш частих питань – чи вистачить мені місця там. Тому що всі трейлери Спектор, які ми беремо – найбільші трейлери, які є в Ісландії. Там вони на 6 місць, але при цьому, виходячи з досвіду ми зрозуміли, що максимально оптимально – це 5 осіб. Двоє людей над кабіною сплять на повноцінному ліжку, двоє в кінці і одна людина внизу, там складається столик і диванчик. Там виходить двомісне, але по факту одномісне місце. Всі місця перевірені особисто мною. У мене зріст 1.92. У першій поїздці я спав з товаришем на верхній полиці, у нього зріст як у мене, і ми вмістилися просто ідеально. По півметру з боків ще було. Виходить 4 повноцінні великі місця. П’яте виходить людям до 1.80-1.85 буде комфортно. Для дівчини буде нормально. З приводу того, а якщо я їду сам, а мені з іншою людиною на одній полиці спати. Ми всі беремо з собою спальні мішки, для того, щоб не купувати там за 40 євро окрему постіль. А так в спальний мішок заліз і спиш, у тебе своя зона комфорту. І враховуючи, що місця з запасом ти дискомфорту не відчуваєш.

З приводу приготувати поїсти теж проблем ніяких немає, є кухня, є холодильник, як правило ми домовляємося, на всю машину купуємо продукти і по черзі готуємо. Прокинулися вранці, сіли за стіл, поснідали, поїхали щось там подивилися. Потім в перерві між якимись локаціями, а локацій в Ісландії дуже багато, ми зупиняємося на обід допустимо біля водоспаду. Там у нас в комплекті столики є, стільчики. Ми розкладаємо, сідаємо, беремо там вінчик, беремо стейк лосося посмажений на грилі. Ми купуємо там мангал одноразовий, вони продаються в супермаркетах, смажимо стейки і ось так красиво обідаємо. Те ж саме ввечері ми зупиняємося в кемпінгах біля водоспадів або з видом на океан. Якщо нас 3-4 кемпера, ми їх встановлюємо по колу, а всередині ставимо мангал і влаштовуємо барбекю-вечірку. Беремо з собою JBL колонки, об’єднуємо 3-4 штуки в одну систему. У нас виходить музичний супровід, візуальна картинка: красиво навколо і смачні стейки лосося смажаться на грилі. Ще плюс початок травня, якщо ти там влаштував таку вечірку, то нікому ти там заважати не будеш. По тому що в Ісландії якщо ти комусь заважаєш, то відразу викликають поліцію, там з цим строго.

Ще багато запитують з приводу гігієни та душа. В машинах є душ, є туалет, але вони маленькі. З моїм зростом мені важко, поміщаються там в притул. Людини три можуть прийняти душ, бака води вистачить. Але, як правило, в кожному кемпінгу є комфортний чистий душ, є чистий теплий, з підігрівом туалет. Душ ми приймаємо як правило в кемпінгах. Вони можуть бути платні, там символічна плата 100 крон може бути, або безкоштовні. Тим більше, що кемпінги в Ісландії все дуже розвинені, дуже хороший сервіс в них, хороша інфраструктура. Навіть в деяких кемпінгах є мангали окремі, можна у них взяти дрова.

Найголовніший плюс, який дають кемпери – те, що люди проїжджають разом один тиждень і вони дуже здружуються. Ми помітили, що після приїзду до Києва ці люди між собою дуже часто зустрічаються по інерції, як одна сім’я. В ідеалі, коли всі три машини поїхали і всі здружилися. У нас так і є. Може бути 1-2 людини випадають потім, але всі інші спілкуються між собою далі.

Так само дуже часто запитують люди, як же бути з обслуговуванням цим трейлерів? Тому що туалет може забитися, вода брудна, газ, хто цим займається? Ми їдемо, ми хочемо відпочити, ми не хочемо побутовими питаннями займатися. Тому в кожній машині є водій – тур-лідер, який крім того, що веде машину, ще займається такими усіма питаннями. Ми робимо все, щоб людина, яка їде з нами отримала максимум комфорту. Що б вона розслабилася в машині, ходила в душ тоді, коли хоче, їла коли хоче і не думала про те, як це зробити. І в трейлері все це можна зробити, коли є під рукою відмінні кемпінги, як це є в Ісландії. Тобто поміняти воду, почистити туалет, заправити газ – це все можна зробити в будь-якому кемпінгу або, навіть, на елементарній заправці. Ті ж балони газу продаються на заправці. Зазвичай на тиждень поїздки вистачає 1,5 балона газу. А воду можна брати кожен день, коли виїжджаєш з кемпінгу. Трейлер – це повна свобода, це не компроміс між комфортом і наметом. Грубо кажучи, це повноцінний будинок на колесах. Ми ще плануємо кемпери не тільки в Ісландії використовувати. Будемо розвивати напрямок, можливо, навіть, Америка буде на кемперах.

Обирати подорожі до Ісландії

Подивитись інтерв’ю з Борисом

Цей матеріал створено за підтримки партнера онлайн сервісу пошуку та букінгу авторських подорожей по всьому світу Escapewithpro