Український письменник Маркіян Прохасько вирушить на Антарктиду, щоб написати книжку

Письменник та журналіст Маркіян Прохасько вирішив перетнути Атлантичний океан та пожити на арктичній станції “Академік Вернадський”, щоб написати книгу, яку планує випустити на початку 2020 року, про це пише Видавництво Старого Лева.

Станція “Академік Вернадський”

Свою книжку автор присвятить людям, які вирушили підкорювати Антарктиду, про щоденну працю українських вчених, про зміни на шостому континенті та що вони принесуть людству.

За словами Маркіяна, загадковий континент він розпочав досліджувати ще 5 років тому. Почалось все з банального захоплення природою Антарктиди і переросло у ціле дослідження геополітичного потенціалу материка, адже все що зараз там відбувається, так чи інакше впливатиме на зміну клімату та подальшу історію людства.

«Антарктида – це найбільша “біла пляма”, яка залишається на Землі, – каже Маркіян. – Південний континент – це високі гори, заховані під безкраєю сніговою пустелею, що омивається трьома океанами. І ніхто ж насправді достеменно не знає, що там, під льодом, під “білою плямою”».

Експедицію підтримало «Видавництво Старого Лева», а також інституції, медіа та приватні особи. Вже у січні 2019 року письменник вирушить за одним із маршрутів: із України у Нідерланди, звідти – у Чилі і в Антарктиду до станції «Академік Вернадський»; або ж спочатку полетить у Іспанію, звідти – в Аргентину і до Антарктиди.

«Україна має всі шанси впливати на долю Антарктиди, – розповідає автор. – Крім того, вона належить до не такого вже й великого кола країн, які мають на континенті свої дослідні станції. Навіть більше, українські дослідники працювали в Антарктиді не лише у радянський період на станціях СРСР, а й були у перших експедиціях до Південного континенту. Тож коли наприкінці вересня цього року з’явилася інформація про 24-ту українську експедицію, мені здалося доречним запропонувати ідею створення книжки про Антарктиду Євгену Дикому – очільнику Національного антарктичного наукового центру. Йому сподобалася концепція книги. Але ми одразу погодилися, що я сам назбираю всі кошти на свою участь в експедиції. 

Видання Маркіяна Прохасько буде україномовним, книгу доповнять фото й особисті враження автора, історії науковців та відчайдухів, що присвятили своє життя та діяльність Антарктиці. Як зазначає автор, зосередиться на репортажах, дослідженнях та популяризіції науки.

Маркіян Прохасько – письменник, журналіст, колумніст. Народився в Івано-Франківську, з дитинства живе у Львові. Вивчав історію та журналістику в Українському католицькому університеті. Працював у львівському виданні «Твоє місто». Публікувався у виданнях «Zbruc», «The Ukrainians», «Українська Правда», «День», «Галицький кореспондент», «Курс», «Медіакритика», «Український журнал» та інші. У 2018 році написав книжку «Нестримна сила води», що побачила світ у «Видавництві Старого Лева».

Теги: