Укрзалізниця запроваджує онлайн-продаж квитків для людей з інвалідністю

Громадяни пільгових категорій, а саме люди з інвалідністю, можуть придбати пільгові квитки на поїзд через інтернет.

Поки що, відповідна опція працює у тестовому режимі виключно на сайті Укрзалізниці booking.uz.gov.ua, однак у майбутньому сервіс буде доступним через мобільні додатки. 

“Тепер, коли Міністерство соціальної політики завершило роботу над формуванням електронної бази людей з інвалідністю, ми отримали можливість запровадити для них продаж квитків не лише в касах, а й онлайн. Раніше для цього треба було їхати виключно в каси на вокзалах. Крок за кроком впроваджуємо європейські стандарти обслуговування пасажирів і створюємо безбар’єрний простір і на вокзалах, і в онлайн-сервісах”, – повідомив голова правління Укрзалізниці Євген Кравцов.

Надважливу функцію запускаємо на booking.uz.gov.ua. Відсьогодні люди з інвалідністю зможуть придбати пільгові квитки онлайн. Під час оформлення через Інтернет інформація про посвідчення, яке дає право на пільговий проїзд, перевіряється в режимі реального часу. Раніше для цього треба було їхати виключно у каси на вокзалах. Поки цей сервіс у тестовому варіанті, він працює лише на сайті, в подальшому – буде доступний і в мобільному додатку. Укрзалізниця – Ukrzaliznytsia крок за кроком впроваджує європейські стандарти обслуговування пасажирів і створює безбар’єрний простір і на вокзалах, і в онлайн-сервісах. Volodymyr OmelyanSevki AcunerВалерій СушкевичBoris Kozyr

Опубліковано Євгеном Кравцовим Середа, 16 січня 2019 р.

Під час оформлення пільгового квитка через інтернет, інформація про посвідчення, яке дає право на пільговий проїзд, перевіряється в режимі реального часу в Централізованому банку даних з проблем інвалідності Міністерства соціальної політики. Якщо результати перевірки некоректні, пільговий квиток не продається. Мінсоцполітики інформує, що для перевірки наявної інформації з проблем інвалідності громадянам необхідно звернутися до органу соціального захисту населення за зареєстрованим або фактичним місцем проживання.

«Мені приємно, що першим таким кроком Укрзалізниці у 2019 році стало запровадження спеціального сервісу, який дозволяє людям з інвалідністю купувати квитки онлайн. Але людина з інвалідністю повинна мати змогу не тільки замовити собі квиток на потяг, але й зручно та безперешкодно здійснити поїздку. Це означає обладнання вокзалів і вагонів усім необхідним, наявність візків на вокзалах і станціях тощо. Також і сайт Укрзалізниці, і вокзали та станції мають містити інформацію про те, які послуги може надати перевізник пасажиру з інвалідністю. Я вітаю Укрзалізницю із запуском сервісу з продажу квитків і бажаю не зупинятися на цьому. Укрзалізниця має мою повну підтримку в питаннях підвищення сервісу пасажирських перевезень», – прокоментував міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Оформити проїзні документи через інтернет можуть люди з інвалідністю, які належать до пільгової категорії громадян на проїзд залізничним транспортом за пільговою ціною без використання талонів:

  • інваліди Великої Вітчизняної війни І та ІІ групи;
  • інваліди Великої Вітчизняної війни ІІІ групи та прирівняні до них особи;
  • інваліди війни ІІ-ІІІ груп з числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, яким виповнилось 85 років та більше;
  • інваліди війни І, ІІ та ІІІ групи, інваліди І, ІІ та ІІІ групи;

Придбати пільгові квитки онлайн також можна дітям-інвалідам до 6 років та від 6 до 18 років.