Як заощадити на авіаквитках, якщо летиш компанією

У статтях про те, як купити дешеві авіаквитки, постійно повторюються поради щодо ціни, кількості і дня тижня, в який потрібно шукати квитки. Але чомусь майже ніхто не говорить про найпростіший лайфхак — якщо ви летите удвох, утрьох, учотирьох і більшою компанією, потрібно обов’язково перевірити ціни на квитки «поштучно». Не виключено, що один квиток буде коштувати дешевше, ніж точно такий же, але в складі пошукового запиту на двох або трьох пасажирів.

Чому так відбувається?

Для кожного рейсу авіакомпанії продають квитки по декільком тарифами. І мова не тільки про класи в літаку — економ, бізнес або перший. Навіть в складі економ-класу на один і той же переліт квитки будуть продаватися за десятки різних тарифів. Іноді з відчутною різницею в ціні.

Сервіс на борту для пасажирів з більш дорогим і більш дешевим квитком одного і того ж класу буде абсолютно однаковим. Відрізнятися можуть лише умови обміну або повернення: для більш дорогих квитків умови будуть більш лояльними, а найдешевші, як правило, обміну та поверненню взагалі не підлягають.

До речі, саме тому перед покупкою авіабілета завжди потрібно читати умови тарифів.

Як це пов’язано з пошуком квитків «поштучно»?

Справа в тому, що абсолютна більшість пошукових систем бере дані про авіаквитки не безпосередньо від авіакомпаній, а через GDS — глобальні системи бронювання, в які вносяться всі дані про рейси, тарифи і наявність квитків.

Коли від сайту з продажу квитків приходить пошуковий запит — наприклад, на 3 авіаквитка з Варшави до Берліна на 20 лютого — система знаходить всі рейси заданого маршруту на потрібну дату. І підбирає по кожному найдешевший тариф, де є можливість забронювати усі 3 квитки.

Якщо на момент запиту були доступні більш дешеві тарифи, але там залишався тільки один або два квитки, система їх не покаже, тому що стандартний пошуковий алгоритм працює за принципом «один і той же тариф для всіх квитків у замовленні».

Що з цього випливає? Завжди є сенс спочатку перевірити ціну на всі квитки одним замовленням (бо так купувати зручніше і простіше). Потім ввести аналогічний пошуковий запит, але на один або два квитки. Є шанс, що так вдасться викупити залишки більш дешевих тарифів.

Коли це не спрацює?

Якщо ти подорожуєш з дитиною, купити квитки по одному не вдасться — дитячі квитки в замовленні прикріплюються до квитка супроводжуючого дорослого. Забронювати тільки дитячий квиток неможливо. Точніше, технічно це реально, але дитина без супроводу — це окрема послуга, яку потрібно запитувати у авіакомпанії індивідуально і на особливих умовах.



Цей матеріал створено за підтримки партнера — пошуковика дешевих авіаквитків turisto.com.