Далеко від дому: як проголосувати за межами України

21 квітня 2019 року відбудеться другий тур виборів президента України. Ви теж ставитесь до цієї значущої дати з усією відповідальністю, але через певні обставини – відрядження, подорож, навчання закордоном тощо – будете поза межами України у цей час. Що робити і як виконати свій громадянський обов’язок?

По-перше, не засмучуйтесь і не скасовуйте свою подорож. Ви маєте право змінити місце голосування. Цілком легально і без будь-яких втрат.

Коли треба подати заяву?

До 15 квітня 2019 року включно необхідно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців, де зареєстрований виборець, або де перебуватиме в день голосування. 

Де подати заяву на зміну місця голосування?

Необхідно персонально відвідати відділ ведення реєстру виборців (нажаль, зробити це віддалено, в електронній формі, неможливо) та оформити заяву про тимчасову зміну місця голосування. Такі відділи є в кожному районі або місті Україні.  За посиланням можна ознайомитися з повним переліком. Також можна подати заяву до Державного реєстру виборців у Міністерстві закордонних справ України.

Які документи треба долучати до заяви?

За даними з офіційного сайту Державного реєстру виборців: «До заяви додаються документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси.

Такими документами, наприклад, можуть бути: документ про відрядження, довідка з місця навчання, договір найму (оренди) житла, документ, що підтверджує право власності на житло, проїзні документи, путівка в санаторій, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, тощо».

Після того, як ви успішно владнаєте усі справи в Україні, залишиться найголовніше: фактичне голосування. План дій виглядатиме приблизно так:

  • 21 квітня з’явитися особисто прийти на відповідну закордонну виборчу ділянку;
  • Мати при собі документ, що підтверджує громадянство України та є підставою для отримання виборчого бюлетеня на закордонній виборчій дільниці (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України).
  • Сумлінно віддати свій голос.

Маленька ремарка: Для того, щоб уникнути напружених ситуацій та зайвої головної болі, краще зробити усе заздалегідь.

Вдалої подорожі!