Що потрібно знати про подорожі з Ryanair

Авіакомпанія Ryanair зайшла на ринок пасажироперевезень України зовсім недавно, але встигла стати одним із найпопулярніших способів максимально вигідно літати Європою.

Щоб політ та реєстрація пройшли комфортно і без зайвих витрат, варто знати список “хитромудрих” правил компанії. Адже все не так просто, як здається на перший погляд – лоукости завжди позиціонують себе як найдешевші способи перевезень, але деякі “підводні камені” можуть спантеличити тих, хто вперше летить цією авіакомпанією. Тож до вашої уваги список правил, на які необхідно звернути увагу:

  • Реєстрація онлайн повинна до кінця бути онлайн. За допомогою сайту авіакомпанії можна купити білет, в вартість якого входить сам переліт та ручна поклажа – це набір “базового” білету (за інші “доповнення” треба заплатити – про це далі у статті). Теж онлайн необхідно зробити чекін за 30 днів (рання реєстрація, платна) або за 4 дні (безкоштовна онлайн-реєстрація), максимум – за 2 години до вильоту з допомогою сайту або мобільного додатку.
  • Уважно записуйте ім’я та прізвище під час бронювання. У разі помилки, ці дані можна змінити протягом 24 годин після бронювання безкоштовно або вже за кругленьку суму після збігу цього часу.
  • Краще перестрахуватись та роздрукувати білети завчасно. Хоча електронний білет з QR-кодом на смартфоні вважається аналогом паперового, все ж краще перестрахуватись і роздруківку мати при собі (про це написано на сайті перевізника). В іншому випадку – за друк тікету на місці доведеться заплатити 20 євро.
  • З собою кожен власник білету Ryanair може взяти два типи ручної поклажі – невеликий чемодан та жіноча сумочка/сумка з ноутбуком. Щоб не переплатити за перевищення ваги чи габаритів, дотримуйтеся основних розмірів – 50*40*20 см для невеликого чемодана або сумки (до 10 кг) та для дамської сумки або сумки для ноубуку – 35*20*20 см. Зверніть увагу, що з 1 листопада 2018 року відбудуться зміни в розмірах маленької сумки (35*20*20 см зміняться на 40*20*25 см).
  • Ручна поклажа (велика сумка/чемодан) не завжди залишається з вами в літаку, її можуть забрати до багажного відділення, якщо місця на борту не вистачає. Більшу сумку або чемодан забирають безпосередньо під час посадки на літак, біля трапу. Не переживайте, ви зможете забрати її після прильоту на видачі багажу в аеропорту. Зверніть увагу, з 1 листопада 2018 року в силу ввійде ще одне правило – велику сумку/чемодан потрібно буде в будь-якому разі здавати на реєстрації до багажного відсіку літака, залишити можна буде тільки маленьку сумочку.
  • Послуга Priority & 2 Cabin bags надає перевагу людям, що її придбали, в беззаперечному перевезенні двох видів ручної поклажі з собою на борту літака. Але, звичайно ж, це платно.
  • Трансфер від літака до аеропорту відсутній, зважайте на цей факт. Тому якщо зміна клімату між країнами відчутна, не забудьте про верхній одяг або, навпаки, шльопанці та легкий верх – після виходу з трапа доведеться пройтися (ця відстань залежить від самого аеропорту і можливості під’їхати до нього якнайближче – це може бути від десятків метрів до пристойного відрізку).
  • Щоб вибрати місце в літаку – треба заплатити. Це можна зробити двома способами – під час бронювання білету, додавши послугу Reserved sead, або ж безпосередньо вже під час чекіну додатково заплатити за зміну місця, яке надається автоматично в разі придбання найдешевшого типу білета (lowest fare).

  • Вартість багажу залежить від відстані до пункту призначення. Є можливість придбати багаж до 15 кг та 20 кг. Відповідно, суми збільшуються, залежно від ваги чемодану. За перевищення дозволеної ваги треба платити – 10 євро за кожен “зайвий” 1 кг. Майте на увазі, що для дітей перевезення багажу на 50% дешевше.
  • Для нерезидентів ЄС все ще залишається дійсною вимога авіакомпанії проходити перевірку візи. Необхідно спочатку підійти до стійки реєстрації для перевірки, а вже тільки потім йти до контролю авіаційної безпеки.

І ще кілька корисних порад:

Якщо знаєте ще якісь важливі нюанси – діліться у коментарях!